De Zoute Realiteit van Maaltijdmixen

Reading De Zoute Realiteit van Maaltijdmixen 4 minutes

Bij The Spice Club streven we naar transparantie en kwaliteit in al onze producten. Daarom willen we je graag informeren over een recent artikel van de Consumentenbond dat de zoutgehaltes in maaltijdmixen blootlegt. Het artikel, geschreven door Thomas Cammelbeeck, onthult enkele opmerkelijke en zorgwekkende bevindingen over de hoeveelheid zout in veel van deze populaire mixen.

Wat zijn Maaltijdmixen?

Maaltijdmixen zijn pakketten die vaak bestaan uit een of meer zakjes met kruidenmix, sausmix en/of dressing, soms aangevuld met extra ingrediënten zoals rijst of lasagnebladen. Deze mixen zijn bedoeld om het bereiden van een volledige maaltijd voor meerdere personen te vergemakkelijken. Echter, de inhoud van deze zakjes en pakjes is vaak verre van gezond. Ze bestaan voornamelijk uit zetmeel, zout en groentepoeder, met slechts een klein percentage kruiden en specerijen.

Resultaten per Merk

Het onderzoek van de Consumentenbond bekeek het complete aanbod maaltijdmixen van de negen grootste aanbieders. Uit de analyse van 173 verschillende maaltijdmixen bleek dat 126 pakjes en zakjes ongezond veel zout bevatten. De mixen van Knorr (Unilever) en Maggi (Nestlé) waren de zoutste, met ongeveer 3 gram zout per portie. De Kruidenmix Bami Goreng van Conimex spande de kroon met maar liefst 5 gram zout per portie. Ter vergelijking, het Voedingscentrum adviseert maximaal 2 gram zout per hoofdmaaltijd.

Hier zijn de details per merk:

Merk Aantal Mixen Zout per Portie Mixen met Ongezond Veel Zout
Knorr 58 3,0 g 90%
Maggi 16 2,9 g 95%
Silvo 9 2,7 g 65%
Verstegen 25 2,4 g 70%
Conimex 11 2,4 g 55%
Santa Maria 8 2,3 g 65%
Lidl 9 2,2 g 55%
Jumbo 16 1,9 g 50%
Honig 21 1,8 g 50%

Waarom is Teveel Zout Ongezond?

Overmatig zoutgebruik kan leiden tot meer dan alleen dorst. Zout houdt vocht vast en verhoogt daardoor de bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Bovendien moeten je nieren extra hard werken om het overtollige zout uit je lichaam te verwijderen, wat kan leiden tot nierschade. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen chronische nierschade. De Gezondheidsraad adviseert een maximum van 6 gram zout per dag, maar de gemiddelde Nederlander consumeert dagelijks ongeveer 8 gram.

Makkelijke Oplossing

Uit een consumentenpanel van 4857 deelnemers bleek dat 84% vindt dat een maaltijdmix niet meer dan 2 gram zout per portie mag bevatten. De meeste panelleden gaven aan dat ze een maaltijdmix zonder zout, of met een apart zakje zout erbij, als de ideale oplossing zien. Helaas voldoen momenteel slechts zes maaltijdmixen aan deze criteria:

  • Santa Maria Seasoning Mix for Taco No Salt or Sugar Added.
  • Santa Maria Seasoning Mix for Fajita No Salt or Sugar Added.
  • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor Chili con Carne.
  • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor Nasi Speciaal.
  • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor Macaroni en Spaghetti.
  • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor Bami Speciaal.

Hoe de consumentenbond test

Het onderzoek bekeek het complete aanbod maaltijdmixen van de negen grootste aanbieders, in totaal 173 stuks. Hierbij werd uitgegaan van het zoutgehalte per portie na bereiding, inclusief zowel het zout uit de mix als het zout uit de toe te voegen ingrediënten. Indien dit niet duidelijk op het etiket stond, werd het zoutgehalte zelf berekend.

Conclusie

De resultaten van de Consumentenbond benadrukken het belang van bewuste keuzes bij het kopen van maaltijdmixen. Veel van deze producten bevatten ongezond veel zout, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Bij The Spice Club geloven we in het aanbieden van producten die niet alleen lekker zijn, maar ook goed voor je gezondheid. Onze kruidenmixen bevatten 100% natuurlijke ingrediënten zonder zout of kunstmatige toevoegingen. Kies voor gezondheid, kies voor eerlijkheid, kies voor The Spice Club.

Liquid error (sections/main-article line 142): Could not find asset snippets/recipekit.liquid