Zweedse Gehakt Balletjes

Zweedse Gehakt Balletjes

In dit recept

Producten In Dit Recept & Deals tot 25% Korting

Recept

Sappige Zweedse gehaktballetjes, doordrenkt met peterselie, nootmuskaat en een vleugje knoflook, zijn een heerlijke traktatie. Combineer runder- en varkensgehakt met kruiden en specerijen, rol in balletjes en bak ze tot ze goudbruin zijn. Serveer als hoofdgerecht met aardappelpuree en lingonberry-saus voor een authentieke Zweedse ervaring.

ingredienten

4 Personen

Voor de gehakt balletjes

  • 1000 g mager rundergehakt
  • 60 ml fijngehakte peterselie
  • ½ tl the spice club piment
  • ½ tl the spice club nootmuskaat
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 2 tl zout
  • ½ tl the spice club zwarte peper
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 90 g panko broodkruimels
  • 2 grote eieren
  • 30 ml extra vierge olijfolie

Voor de jus:

  • ½ kopje ongezouten boter (1 stokje)
  • ½ kopje bloem voor alle doeleinden
  • 4 kopjes runderbouillon
  • 1 theelepel koosjer zout
  • ¼ theelepel the spice club zwarte peper
  • 1 eetlepel vers citroensap (van 1 citroen)
  • ¼ theelepel the spice club piment
  • ¼ theelepel the spice club nootmuskaat
  • 1 kopje slagroom

Optioneel:

bereiding

De Gehakt Balletjes

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Meng in een grote kom het runder- en varkensgehakt met peterselie, piment, nootmuskaat, gesneden ui, zout, peper, knoflook, broodkruimels en eieren.
  3. Rol het gehaktmengsel in kleine balletjes.
  4. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes goudbruin aan alle kanten.
  5. Leg de gehaktballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.

De Jus:

  1. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg geleidelijk de bloem toe en roer constant tot een gladde massa ontstaat, gedurende ongeveer 2 minuten.
  3. Voeg langzaam de runderbouillon toe, onder voortdurend roeren, tot de saus dikker wordt en alle klontjes zijn opgelost.
  4. Voeg het zout, zwarte peper, citroensap, gemalen piment en gemalen nootmuskaat toe. Roer goed door.
  5. Giet de slagroom erbij en roer tot de saus glad en romig is.
  6. Laat de saus sudderen tot hij de gewenste dikte heeft bereikt, gedurende ongeveer 5-7 minuten.

Serveren:
Serveer de gehaktballetjes warm, overgoten met de romige saus. Garneer indien gewenst met extra gehakte peterselie. Serveer met aardappelpuree voor een traditionele Zweedse smaakervaring.

De Keuken Essentials Set